Meidän Mökki

Kuinka lähelle rajaa saa rakentaa?

Meidän Mökki

Kysymys:

Rajanaapurillani on golf oy, ja heillä on tarkoitus laajentaa eli rakentaa uusia reikiä. Kuinka lähelle mökkini rajaa golfkentän saa rakentaa?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksestä ei käy ilmi, onko kyseessä kaava vai haja-asutusalue. Ranta-alueellahan rakentaminen ei onnistu ilman kaavaa ja kun lisäksi on kyseessä urheilualue, on luulta-vaa, että alueella on kaava.

Kaavassa on sanottu, kuinka lähelle mökin tai talon rajaa golfkentän voi rakentaa. Jos kenttä vaatii rakennuksia, kunnan rakennusjärjestys määrää rakennusten sijainnin.

Jos golfkenttä rakennetaan haja-asutusalueelle kaavan ulkopuolelle, rakennusluvan myöntämisessä käytetään tapauskohtaista harkintaa. Kentästä ei saa aiheutua kohtuutonta haittaa naapurille, ja lisäksi sen pitää sopeutua ympäristöönsä.

Kaava tai ei, rakentajan on lupahakemuksessaan kuultava naapureita. Ja jos poiketaan kaavasta, tarvitaan naapurin suostumus.

Valittaa voi aina. Virkamiehen päätöksestä tehdään oikaisuvaatimus rakennuslautakunnalle, ja lautakunnan päätöksistä valitetaan hallinto-oikeuteen.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.