Meidän Mökki

Kuinka lähellä rantaa saa kalastaa?

Tapio Korhonen

Kysymys:

Voidaanko naapurin puolelta sanella, mitä teen vesialueellani, kun en saisi edes pilkkiä vesialueeni jäällä lähellä mökkirantoja? En ymmärrä, miten katiskani tai rysäni kokeminen häiritsee enemmän kuin vaikka mökkinaapurit.

Omistan oman vesialueen, joka on kolmion muotoinen. Yksi pitkä sivu rajoittuu mantereeseen, kolmion kärki on pyykitetty pieneen luotosaareen kallioon. Mökkitonttini on aivan toisaalla läheisessä joenrannassa, johon minulla on kalastusoikeus, mutta joki ei sovellu juuri muuhun kuin ravustukseen. Järvessä oleva vesialueeni rajoittuu noin kymmenen mökin tontteihin rannassa, ja nuo mökkiläiset pitävät rantaa ja mökkiensä kohdalla olevaa vesialuetta omanaan, eli en saisi tuoda pyydyksiäni 150 metriä lähemmäksi rantoja.

 

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Tarkkaa metrimäärää siihen, miten lähelle toisen mökkirantaa voi pyydyksensä viedä, ei ole missään säädetty.

Kalastuslaissa sanotaan, että kalastusta harjoitettaessa on vältettävä kaikkea sellaista, joka voi aiheuttaa rannan omistajalle tai haltijalle tarpeettomasti haittaa tai häiriötä. Kalastuksella tarkoitetaan sekä ammatti- että vapaa-ajankalastusta ja myös talvella tapahtuvaa kalastusta, kuten pilkkimistä.

Vesialueen omistaminen ei tuo tähän parempaa oikeutta. Se, miten lähelle mökkirantaa voi sitten mennä laskemaan pyydyksensä tai yleensä kalastelemaan, on aina arvioitava tapauskohtaisesti.

Toisaalta kalastuslaissa säädetään myös, että viittäkymmentä metriä lähempänä selvällä merkillä varustettua, pyynnissä olevaa kiinteää tai verkkopyydystä ei saa onkia, pilkkiä tai uistella.

Jos pyydykset tuotaisiin viidenkymmenen metrin päähän asutusta rannasta, ei mökkiläinen voisi kalastella rannassaan. Otaksun, että säädöksellä ei ole tätä tarkoitettu.

Riittävän etäisyyden arviointiin vaikuttavat monet tekijät. Vesistön koko, rannan avoimuus, se, käytetäänkö kalastuksessa moottori- vai soutuvenettä, pyyntitapa, vuorokaudenaika ja vuodenaika ovat seikkoja, joista saa johtoa sopivan etäisyyden arviointiin.

Naapuri ei voi sanella mieltymyksensä mukaisesti, mikä on sallittu etäisyys, mutta hän voi esittää oman perustellun näkemyksensä riittävästä etäisyydestä. Asian kärjistyessä riidaksi voi viime kädessä oikeus arvioida riittävän välimatkan.

Julkaistu: 17.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.