Maku

Kuinka kauan ruoat säilyvät jääkaapissa?

Emilia

Kysymys:

Mieltäni on vaivannut ruokahävikki, kun ei tiedä mitä uskaltaa syödä ja mitä ei.

Kuinka kauan säilyy avattu nakkipaketti, leikkelepaketti tai juusto jääkapissa? Entä letut, keitot, risotot tms., jos on lihaa tai kasviksia? Entä marjapiirakat?

Olisi kätevä kun tuotteissa lukisi, kuinka kauan mikäkin tuote säilyy avattuna.

Onko vaarallista jos jääkaappi on jäädyttänyt jonkin tuotteen ja se sulaa omia aikojaan? En ole uskaltanut käyttää sitten enää…

Kiitos vastauksesta :)

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Ruokien säilymiseen on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Silti ruokahävikin pienentämiseksi kysymys on aiheellinen.

Tuotteiden säilymiseen vaikuttaa moni asia. Jos jääkaappilämpötilassa säilytettävät tuotteet ovat jääneet pitkäksi ajaksi huoneenlämpöön, ne pilaantuvat nopeammin. Toinen asia on, jos tuotteita on koskettu käsin: esimerkiksi oliivit pilaantuvat pikavauhtia, jos purkista on otettu vaikka pestyinkin sormin. Samoin käy hillolle, jos joukkoon pääsee vaikkapa leivänmuruja.

Nakeille, leikkeleille, valmiille ruoille ja leivonnaisille suosittelisin karkeasti muutaman päivän rajaa: tarkkaile silloin ruoan tuoksua ja ulkonäköä. Kypsytetty juusto taas säilyy jääkaapissa pitkäänkin hyvin peitettynä, ja josta kuivan pinnan voi poistaa ennen syömistä.

Kun pakkaus on avattu, tuotteet on joka tapauksessa syytä käyttää kohtuullisen nopeasti. Hyvän artikkelin ruoan säilyvyydestä löydät täältä: http://www.kuluttajaliitto.fi/teemat/elintarvikkeet_ja_ravitsemus/havikkiviikko/jaakaapilla

Julkaistu: 10.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.