Viherpiha

Köynnösruusun tuholainen

ViherPiha

Kysymys:

Muutin rivitaloon pari vuotta sitten ja sain samalla ison ’New Dawn’ -köynnösruusun. Ruusu on täynnä nuppuja, mutta ennen puhkeamista ne kellastuvat ja putoavat. Yritin ruiskuttaa kasvustoa tänä kesänä Tolulla ja mäntysuovalla, mutta siitä ei ollut apua. Löysin Yleisradion julkaiseman Trädgårdsrutan-vihkosen, jossa oli kuvaus rosenskottstekeln-tuholaisesta. Kuvaus sopii oireisiin. Aion leikata ruusun alas syksyllä. Pitääkö ruusu hävittää vai riittääkö välivuosi matalaksi leikattuna?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rosenskottstekeln eli suomeksi ruusunversopistiäinen saa yleensä rauhassa tehdä tuhojaan, kunnes nuorten versojen taipuminen ja mustuminen saa hälytyskellot soimaan. Kun vioittuneita oksia poistetaan, tuhoa aiheuttavat noin sentin pituiset kellanruskeat ruusunversopistiäisen toukat paljastuvat verson sisältä. Oksien leikkaamisesta alas ei välttämättä ole apua, sillä pistiäinen talvehtii maassa. Parhain teho saavutetaan poistamalla toukan vaurioittamat oksat välittömästi vioituksen paljastuttua.

Ruusun nuppujen kuihtumista ja putoamista aiheuttaa myös vattukärsäkäs, joka munii nuppuun ja poistuessaan puree kukkaperän poikki joko kokonaan tai osittain. Vadelmien kimpussa hääräävä tuttu kovakuoriainen pitää eritoten juhannusruususta, mutta paremman puutteessa vioittaa myös muita lajeja. Ruiskutus nuppuvaiheessa yleistorjunta-aineella, kuten Malasiinilla tai Malanilla, tehoaa vattukärsäkkääseen suhteellisen hyvin.

Teija Heinonen

Julkaistu: 12.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.