Viherpiha

Kotkansiiven uudistus

ViherPiha

Kysymys:

Kotkansiipisaniaiseni ovat alkaneet iän myötä harventua tyveltä niin, että tyvelle on jäänyt ruma ruskea kara. Pitäisikö kotkansiivet istuttaa uudestaan niin, että kara peittyy vai kasvattavatko saniaiset edelleen yhtä hyvin lehtiä, vaikka antaisinkin niiden olla paikoillaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kotkansiipi viihtyy multavassa ja kosteahkossa kasvupaikassa useita vuosia ilman erityistoimenpiteitä. Se kiittää kasvurauhasta ja uudistuu maanalaisten rönsyjensä avulla. Vihreiden lehtien suojissa kasvavat kooltaan pienemmät ns. itiölehdet. Kun varsinaiset lehdet syksyllä kuolevat, nämä pesäkelehdet kuivettuvat rangoiksi (karaksi) kasvin tyvelle. Iäkäs kotkansiipikasvusto kannattaa uudistaa keväällä. Kaikki taimet nostetaan ylös ja kasvualusta muokataan, lannoitetaan ja kalkitaan. Uudelleen istutettaessa kara voi jäädä osittain mullan alle.

Julkaistu: 19.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.