Viherpiha

Kotikataja voi huonosti

Kotikataja voi huonosti

ViherPiha

Kysymys:

Mökkipihallamme kasvavan luonnonkatajan runko on noin 25 senttiä leveä. Korkeutta katajalla on noin kolme metriä. Jostain syystä katajamme on ollut jo pari vuotta kituvan näköinen. Vihreitä neulasia on paikoitellen latvasta alaspäin noin metrin matkalla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Katajaa pidetään suhteellisen terveenä kasvina, mutta esimerkiksi liian kosteat olosuhteet yhdessä varjoisan kasvupaikan kanssa saavat lajin voimaan huonosti. Sadekesän 2004 aiheuttamat vioitukset ovat paikoin edelleen nähtävissä. Poikkeuksellisen märkyyden seurauksena katajat sairastuivat karistesienitautiin, joka rusketti kasvustot joko kokonaan tai osittain. Karistesieni ei välttämättä lannista sitkeää katajaa, mutta toipuminen vie aikansa. Miten kauan huonokuntoista kasvia sitten jaksaa katsella, on asia erikseen. Torjunta-ainetta tautiin ei ole.

Teija Heinonen

Julkaistu: 9.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.