Viherpiha

Korvakärsäkäs heikentää vadelman

Pertti Rajala

Kysymys:

Kymmenen vuotta vanhoihin vadelmaistutuksiin ei kehity enää uusia versoja. Kaivoin yhden juurakon ylös. Juurakko oli paisunut, ja sen sisältä löytyi 1,5-senttinen vaalea toukka, jonka pääosa oli tumma.

Näytä vastaus

Vastaus:

[[{"type":"media","view_mode":"default","fid":"61640","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"390","width":"640"}}]]

Vadelma taantuu kohtalaisen nopeasti, ja kymmenvuotiaat taimet alkavat olla jo vanhuksia. Suosittelen uusien terveiden taimien hankintaa. Vadelmalla esiintyy paljon virustauteja, ja erilaiset virukset heikentävät kasvia nopeasti.

Kuvan toukka on korvakärsäkkään (Otiorhynchus) toukka, joka elää maassa ja syö monen eri kasvin juuria ja juurakkoa. Kyseinen vioitus on varmasti aiheuttanut kasvun heikkenemistä vadelmalla. Jos toukkia on paljon ja laajalle levinneenä vadelmakasvustossa, on hyvä tehdä sen torjunta ennen uusien taimien hankintaa.

Maassa elävien toukkien torjuntaan on biologinen valmiste, Steinernema fetiae  -sukkulamato. Se loisii maassa elävissä toukissa. Preparaatin voi levittää kastelukannulla vadelmatarhan kasvualustaan. Valmisteesta ei ole haittaa ihmisille tai ympäristölle.  

Julkaistu: 22.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.