Viherpiha

Kortteesta eroon

Kortteesta eroon

ViherPiha

Kysymys:

Pihamme suorastaan tukkeutuu merikortteeseen, jota kasvaa joka penkissä. Sen kitkeminen on lähes mahdotonta, koska se katkeaa nypittäessä ja juuret jäävät maahan. Sitä kasvaa jo kivetysten välistäkin. Mikä neuvoksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos jostain puutarhaan liittyvästä hoitotoimenpiteestä voi sanoa että lähes mahdoton tehtävä, niin kortteesta eroon pääseminen on yksi näistä toimista. Kasvin mustat juurakot sijaitsevat erittäin syvällä maassa, useimmiten muokkaussyvyyden alapuolella, mikä tekee hävittämisen vaikeaksi. Kitkeminen tuntuu turhauttavalta, koska jokaisesta katkenneesta juurenpätkästä versoo uusi taimi. Helpotusta kortteen karkottamiseksi ei löydy myöskään kemiallisista rikkakasvihävitteistä. Edes tehokkaat glyfosaattivalmisteet eivät tehoa sitkeähenkiseen itiökasviin. Istutusten säännöllinen lannoitus, kalkitus, tarvittava humuslisäys ja uuttera kitkeminen edesauttavat viljelykasvien hyvinvointia ja heikentävät pikku hiljaa kortteen elinmahdollisuuksia. Pienillä viljelemättömillä alueilla hävittämistä voi yrittää levittämällä vahva musta katekangas kesän ajaksi kortekasvuston päälle. Toimenpiteestä on apua vain silloin, kun valonsaanti estetään kaikilta kasvin maanpäällisiltä versoilta. Erittäin työläs, mutta suhteellisen tehokas konsti on vaihtaa istutusten kasvualustat uuteen, puhtaaseen multaan ja eliminoida juurien kautta tapahtuva leviäminen istutusmontun pohjalle ja sivuille asetettavan juurimaton avulla. Valitettavasti korte lisääntyy kuitenkin myös itiöiden avulla. Niiden leviämistä voidaan jonkin verran hillitä poistamalla keväiset vaaleanruskeat itiöversot.

Julkaistu: 2.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.