Meidän Mökki

Korte kuriin rannassa

Meidän Mökki

Kysymys:

Vuosi sitten ostetun mökkimme rannassa kasvaa kortetta. Saako sen häviämään niittämällä kuten kaislan vai onko jotain hokkuspokkuskonstia? Entä suodatinkangas?

Näytä vastaus

Vastaus:

Korte on kaislan tavoin erinomaisen sitkeähenkinen kasvi. Niitto pitää toistaa useana kesänä ja ainakin pari kertaa kesässä, ennen kuin kasvit vähitellen käyttävät loppuun juuriensa vararavinteet. Kun näin estetään vihreän kasvuston kehittyminen, kasvi ei pysty yhteyttämään. Jos on kärsivällinen viikatemies, korte kuolee varmasti.

Viikatteeseen kannattaa tehdä erikoispitkä varsi, jotta sillä pystyisi niittämään kortetta mahdollisimman pohjasta saakka. Veneestä käsin niittäminen on melkoisen raskasta puuhaa, kertovat kaikki hommaa kokeilleet.

Suodatinkangas on erinomainen vaihtoehto. Periaate on, että jään päälle levitetään suodatinkangas ja sen päälle ajetaan hiekkaa. Kun keväällä jäät alkavat pehmetä, suodatinkangas hupsahtaa hiekkalastissa pohjaan. Kankaan alle peittyneet kasvit eivät pääse valoon yhteyttämään, vaan kuolevat. Samalla saa makoisen hiekkapohjan perheen pienimmille. Suodatinkankaan pitäisi ulottua avoveteen saakka, jotta heinät pysyvät vastakin poissa.

Yleinen pelko siitä, että jäät sulaisivat jostain nopeammin ja hiekka valuisi siitä veteen, on melko turha. Normaalisti jää muuttuu keväällä melkoiseksi mössöksi, ja kun hiekka on levitetty suhteellisen tasaisesti kangas rysähtää kerralla pohjaan.

Varmista myös kankaan pysyminen paikoillaan. Rannan puolelta se kannattaa toteuttaa kaivamalla noin 30 x 30 cm:ä syvän ojan ja ankkuroimalla kankaan alkupää sinne kivien ja hiekan avulla. Loppupää ? luonnollisesti talvella, kun hiekkaa ajetaan kankaan päälle ? taitetaan parin metrin matkalta hiekan päältä hiekan alle, jotta hiekka ei kaltevassa pohjassa ala valua kankaan päältä pois.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.