Viherpiha

Koristeomenapuun leikkaus

Teija Heinonen

Puutarhuri

Kysymys:

Pihamme reunalle on kaksi 2,5 metriä korkeaa koristeomenapuuta. Toivon niiltä näkösuojaa ja kaunista kukintaa. Tarvitseeko puita leikata, kuten varsinaisia hedelmäpuita? Pitääkö oksia taivuttaa vaakasuuntaan painojen avulla, jos haluaa puuhun myös leveyttä? Varsinkin toisen puun oksat kasvavat nyt suoraan ylöspäin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikka koristeomenapuiden ei odoteta tuottavan satoa hyötyomenapuiden tavoin, leikkaustavoissa on paljon yhtäläisyyksiä.

Puiden vuosihuollossa poistetaan kuolleiden, sairaiden ja vaurioituneiden versojen ohella toisiaan hankaavat ja ristikkäin kasvavat oksat sekä latvuksen sisäänpäin suuntautuvat versot. Lisäksi karsitaan mahdolliset kilpalatvat ja liian terävässä kulmassa kasvavat, repeämisalttiit oksat. Leikkaukset tehdään varhaiskeväällä ja aina tappeja jättämättä.

Oksien taivuttaminen tekee toki puun leveämmäksi.Toimenpiteen ensisijainen tarkoitus on kuitenkin lopettaa hedelmäpuiden versojen pituuskasvu ja edesauttaa runsaan sadon muodostumista. Koristepuiden leikkauksien pääperiaatteena on sitä vastoin korostaa ja säilyttää puun luontainen kasvutyyli. Kasvua sivusuunnassa voidaan ohjata esimerkiksi katkaisemalla oksa sopivasta ulospäin suuntautuvasta haarakohdasta tai ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta.

 

Julkaistu: 8.9.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.