Viherpiha

Koristeomenapuun kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Pitääkö koristeomenapuuta leikata ja jos pitää, niin milloin? Istutimme puun kolme vuotta sitten. Mikähän on vikana, jos koristeomenapuu ei kuki?

Näytä vastaus

Vastaus:

Koristeomenapuu ei vaadi yhtä säännöllistä leikkaamista kuin hyötyomenapuu. Puun latvus pyritään pitämään ilmavana poistamalla ristikkäin kasvavia ja toisiaan hankaavia oksia sekä harventamalla kohtuudella ylitiheää versostoa. Ajankohta toimenpiteelle on varhainen kevät. Kukkimattomuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten sääolosuhteet tai epäedullinen kasvualusta tai -paikka. Puunne on kuitenkin vielä varsin nuori, joten en näkisi mitään syytä huoleen. Vaikka koristeomenapuun päätavoitteena ei olekaan sadon muodostaminen, kukka-aiheiden kehittymistä voidaan haluttaessa jouduttaa samalla tavoin kuin hyötyomenapuulla. 1–2 vuoden ikäiset versot taivutetaan keväällä vaakatasoon kevyen painon avulla.

Julkaistu: 26.5.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.