Viherpiha

Koristebataatin talvetus

Visa Lipponen

Kysymys:

Talvehtiiko koristebataatti huoneenlämmössä?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Yksivuotisiksi kesäkukiksi myydyt koristebataatit ovat samaa lajia kuin ruokakaupoissa mukuloina myytävät bataatit (Ipomoea batatas). Niiden jalostuksessa on vain pyritty mahdollisimman koristeellisiin lehtiin. Ulkona ne eivät talvehdi, vaan kuolevat ensimmäisiin pakkasiin.

Bataattien talvettaminen sisätiloissa on erittäin haasteellista, sillä ne kärsivät talvella valon puutteesta ja saavat silloin helposti myös tuholaisia. Varmimmin talvetus onnistuu, jos kasvi on tehnyt ruukkuun mukuloita. Silloin kasvi nostetaan syksyllä sisälle ennen pakkasia ja mullan annetaan kuivua. Kasvi nostetaan ruukustaan ja versot leikataan pois. Mukulat kaivetaan mullasta, puhdistetaan ja istutetaan ruukkuun kapeampi puoli alaspäin. Vain noin kolmasosa tai puolet mukulasta peitetään mullalla. Jos mukulan istuttaa syvempään, se mätänee helposti. Ruukku sijoitetaan mahdollisimman lämpimään ja valoisaan paikkaan ja odotellaan uutta kasvua. Talvella mullan pitäisi kuivahtaa kastelujen välillä.

Kun kasvi siirretään taas alkukesällä ulos, se istutetaan uudelleen isompaan ruukkuun ja mukula peitetään kokonaan mullalla. Talvettamista voi yrittää myös pistokkaista. Ne juurtuvat erittäin helposti vesilasissa. Pistokkaissa ei kuitenkaan ole mukuloiden sisältämää vararavintoa, ja niiden hengissä pitäminen talven yli on mukuloitakin haastavampaa. Minä en ole siinä onnistunut monista yrityksistä huolimatta kertaakaan.

Visa Lipponen

Julkaistu: 11.10.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.