Viherpiha

Kompostimulta maanparannukseen

Teija Heinonen

Kysymys:

Riittääkö kompostimulta maan parannukseen? Meillä on tontinkulma, jossa kasvaa lähinnä lupiinia. Maa-aines on mitä lie. Aurinkoinen paikka sopisi hyvin kasvimaaksi, ja meillä on runsaasti lämpökompostorista tullutta multaa. Riittääkö se maanparannukseen, vai tarvitaanko lisäksi vielä jotain muuta?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kompostimulta on käyttökelpoista maanparannusainetta, mutta ei välttämättä yksinään riitä saattamaan maata kasvukuntoon. Riippuu perusmaan laadusta ja ravinnepitoisuudesta mitä muuta parannusta tarvitaan. Nyrkkisääntönä pidetään, että savipitoista maata parannetaan kasvuturpeella ja/tai kompostilla ja karkealla hiekalla. Hiekkapitoiseen maahan puolestaan lisätään savipitoista multaa, kasvuturvetta ja/tai kompostia. Lisäksi saatetaan tarvita myös kalkkia, riippuen maan happamuudesta. Useimmille puutarhakasveille sopiva maan pH eli happamuusaste on 6–6,5. Katso videolta vinkit, miten voit hyödyntää puutarhan kasvijätettä maanaparannuksessa.

Ensimmäinen ja samalla haasteellinen tehtävä on kuitenkin hävittää lupiini pois tulevan kasvimaan paikalta. Kitkemällä lupiinia on vaikea torjua. Rikkaruohohävitteistä lupiiniin tehoavat glyfosaatti-valmisteet, kuten esimerkiksi Roundup, Rambo Bio ja Glyfonova Bio. Käyttöohjeet on hyvä lukea huolellisesti ennen torjumista. Yksi vaihtoehto on vaihtaa multa kokonaan tulevan kasvimaan paikalta.

 

Julkaistu: 30.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.