Viherpiha

Komposti käyntiin

ViherPiha

Kysymys:

Uusina omakotitaloasukkaina tarvitsisimme tietoa kompostin hoidosta. Meillä on sekä lehtikomposti että tavallinen, kannellinen komposti. Mitä kompostin hoidossa on huomioitava?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kompostin palamista sen tyypistä riippumatta edesauttavat ilmavuus sekä oikeat ravinne- ja kosteusolosuhteet. Myös kompostoitavaa massaa täytyy olla riittävästi. Lisäksi on luonnollisesti hyvä heti alussa tehdä itselleen selväksi, mitä kompostiin saa laittaa ja mitä ei. Erilaiset seosaineet kuten risuhake, kutterinlastu, turve tai tarkoitukseen sopiva kauppavalmiste, sekä ajoittainen pöyhiminen pitävät kompostin ilmavana. Seosaineita tarvitaan etenkin talousjätteitä kompostoitaessa. Kuivikkeet toimivat myös hajottajien energialähteenä. Myös lehtikomposti hyötyy pöyhimisestä. Typen puutetta ehkäistään lisäämällä puutarhajätteitä sisältävään kompostiin typpipitoista ainetta kuten nokkosvettä, kanankakkarakeita, ureaa tai vastaavaa kauppavalmistetta. jos komposti pääsee liian kuivaksi, pieneliöt lakkaavat toimimasta. Kuiva komposti kastellaan lämpimällä vedellä.

Julkaistu: 31.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.