Viherpiha

Komea huonekasvi

ViherPiha

Kysymys:

Äitini sai tämän kasvin joskus 70-luvulla, jolloin sitä kutsuttiin lukinliljaksi. Vasta 90-luvulla näimme samanlaisen kasvin erään harrastajan artikkelissa, jossa se nimettiin aasiankriinumiksi. Alkuperäinen taimi heitettiin pois, kun ruukussa oli kaksi suurta lehtirykelmää ja uusia tulossa. Minulla on yksi jälkeläinen, jonka juuresta nousee uusia versoja reippaammin kuin äitini kasvista. Onko se hyvä vai huono asia? Onko kasvi myrkyllinen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Komea huonekasvisi on meillä harvoin nähty aasiankriinumi (Crinum asiaticum), jota on helppo kasvattaa. Sitä ei pidä sekoittaa tarhakriinumiin (C.x powellii), joka tarvitsee lepokauden ja on osan vuotta vähemmän kaunis. Aasiankriinumi pysyy vihreänä vuoden ympäri.

Aasiankriinumi on myrkyllinen kuten monet muutkin narsissikasvien (Amaryllidaceae) heimon lajit. Myrkyllisyys ei tietenkään ole este kasvattamiselle, mutta se on hyvä tietää. Aasiankriinumi tekee runsaasti tyvivesoja. Ne on hyvä poistaa, jos ruukku alkaa olla täynnä.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.