Viherpiha

Koivun leikkaus pallomaiseksi

Lotta Lindholm

Hortonomi, puunhoitaja

Kysymys:

Miten leikkaan koivusta pallomaisen? Puu on nyt 3–4 metriä korkea.

Näytä vastaus

Vastaus:

Koivu ei ole paras mahdollinen laji muotoonleikkaukselle, joka pitäisi tehdä keväällä. Juuri silloin koivun mahlavuoto on runsaimmillaan. Lehmus kestää koivua paremmin voimakasta leikkausta, ja sitä on myös paljon käytetty muotopuuna.

Jos kuitenkin haluat kokeilla koivun leikkaamista, joulukuu saattaa olla leikkaukselle paras aika. Mahlavuotoa ei vielä ole, ja haavat ehtivät kuivua, ennen kuin kevään mahlavirtaus alkaa. Jos et halua, että puu kasvaa nykyistä korkeammaksi, aloita leikkaaminen tänä vuonna. Typistä kaikki oksat ja latvaverso siihen mittaan, johon haluat kasvun jäävän. Älä kuitenkaan leikkaa liian läheltä runkoa, muuten koivu kuolee.

Typistä sitten vuosittain tai joka toinen vuosi edellisen vuoden kasvua ja jätä hyvin vähän kasvua jäljelle. Oksien kärkiin saattaa muodostua vuosien mittaan palleroita, joista haavat kasvavat umpeen. Älä leikkaa niitä pois. Älä myöskään leikkaa oksaa poikki alempaa kuin mistä sen katkaisit ensimmäisen leikkauksen yhteydessä.

 

Julkaistu: 28.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.