Viherpiha

Koivun lehtiä katteeksi

ViherPiha

Kysymys:

Pihassamme kasvaa neljätoista isoa koivua. Voiko varisseet lehdet jättää katteeksi kukkapenkkeihin, vuorimäntyjen ja männyn alle, ruusupensaiden alle, muiden koristepensaiden juureen, vaahteroiden alle tai nuoren tammen alle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Puista varisseita lehtiä voi mullata kasvimaahan, kompostoida, haravoida lehtipensaiden katteeksi tai silputa lahoamisen jouduttamiseksi ajamalla ruohonleikkurilla niiden ylitse. Kuivat syksyn lehdet soveltuvat myös arkojen perennojen, ryhmäruusujen ja myöhäisten sipulikukkaistutusten talvisuojaukseen. Vahva lehtikate on tehokas eriste niin kylmää kuin lämpöäkin vastaan, joten keväällä lehtikate on hyvä siirtää syrjään kasvualustan sulamisen jouduttamiseksi. Paksu, lumen alla liiskautunut lehtikerros saattaa olla jopa este sipulikukkien tai perennojen kasvulle, joten kukkapenkkeihin kate kannattaa levittää vasta keväällä taimien jo puskiessa versojaan mullan alta. Havukasvien alle lehtiä voi haravoida kohtuudella.

Julkaistu: 6.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.