Viherpiha

Koivun ja männyn runkovauriot

ViherPiha

Kysymys:

Kaivinkoneen kylki vaurioitti koivua ja mäntyä pihan maankaivutöissä suojauksesta huolimatta niin, että molemmista irtosi kuori kokonaan noin 10 x 40 sentin matkalta. Mitä pitäisi tehdä, että puut saataisiin pelastettua? Onko olemassa esimerkiksi puun kylkeen levitettävää suoja-ainetta? Halkaisijaltaan noin 35-senttisen männyn kuori on osittain sidottuna haavan päällä, ja noin 15 senttiä paksun koivun haava on paljaana. Haluaisimme ehdottomasti säästää molemmat puut, etenkin männyn. Myös yhdestä nuoresta männystä repesi maanrajasta syvä säle. Rungosta irtosi osa, joka on kiinni, mutta sen ja rungon välillä on halkeama. Onko tälle mitään tehtävissä? Auttaako esimerkiksi sitominen kiinni runkoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Aika parantaa haavat. Uskon puidenne selviävän kolhuista hengissä, joskin niiden elinikää ruhjeet saattavat hieman lyhentää. Irtokuoret kannattaa ottaa suosiolla pois ja siistiä haavat sileiksi terävällä veitsellä. Vioittuneet kohdat voi haluttaessa käsitellä esimerkiksi Florina-haavanhoitoaineella.

Teija Heinonen

Julkaistu: 27.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.