Viherpiha

Koivun istutus

Koivun istutus

ViherPiha

Kysymys:

Kuinka suuren koivuntaimen voi istuttaa onnistuneesti rinteeseen vanhan kaadetun tilalle? Miten istutus tehdään? Vesijohto on noin 1 1/2 metrin syvyydessä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Onnistuneeseen istutustulokseen vaikuttaa muun muassa taimen alkuperä. Esimerkiksi taimistossa kasvatettu, säännöllisesti juuristohoidettu koivuntaimi voidaan istuttaa hyvinkin kookkaana. Niin sanotuissa ”metsäsiirrännäisissä” kannattaa tyytyä pienempikokoiseen puuhun. 1,5–2 metrin korkuinen koivu lähtee yleensä hyvin kasvuun, kun taimi siirretään suurella juuripaakulla keväällä ennen silmujen puhkeamista.

Taimen istutusalusta kannattaa tehdä valmiiksi ennen siirtoa. Kasvualustan syvyydeksi riittää noin 70 senttiä, kunhan leveyssuunnassa on tilaa toista metriä. Koivu istutetaan entiseen syvyyteen, tuetaan tukikepin avulla ja kastellaan runsaalla vedellä. Maan alla puolentoista metrin syvyydessä olevasta vesijohdosta ei ole haittaa koivun kasvulle, eikä vastaavasti koivusta vesijohdolle.

Teija Heinonen

Julkaistu: 12.2.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.