Viherpiha

Koivujen madallus

Mainos

Omakotitaloni takapihalla rinteessä kasvaa kaksi koivua, jotka haluaisin pitää pienenä. Nyt ne alkavat olla jo liian suuria rinteeseen. Milloin ja miten voin leikata ja madaltaa koivujani, jotta ne eivät kuivu tai ala mädäntyä?

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:

Koivuja näkee aina silloin tällöin madallettavan tai leikattavan muotopuiksi. Paras ajankohta toimenpiteelle on heinäkuun loppupuoli, sillä keväällä koivun leikkaushaavat vuotavat runsaasti mahlaa. Latvan katkaisua ja oksien typistämistä kannattaa kuitenkin harkita tarkoin, sillä radikaalin operaation seurauksena koivut menettävät luontaisen kasvutapansa ja niiden elinikä lyhenee. Voimakas leikkaaminen saattaa myös altistaa puut lahovialle. Voisiko vaihtoehtona madaltamiselle olla koivujen korvaaminen pienempikasvuisilla puulajeilla, kuten pilvikirsikalla, koristeomenapuulla tai pihlajalla?

Julkaistu: 21.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä