Viherpiha

Koivu kärsii

Lotta Lindholm

Kysymys:

Kuoleeko koivu? Naapurimme leikkasi juhannusviikolla pihakoivustamme useita oksia tappeihin kysymättä meiltä lupaa. Suurimmat oksat ovat läpimitaltaan noin nelisenttisiä. Nyt näyttää siltä, että puu kärsii.  

Näytä vastaus

Vastaus:

On vaikea vastata puuta näkemättä, miten sen käy. Jos puu on nuori ja sen latvasta on poistettu suuri määrä oksia, se voi kärsiä. Juhannuksen tienoilla koivu ei vuoda enää mahlaa, kuten keväällä. Leikkaushaavatkaan eivät ole hälyttävän isoja. Jos haavat olisivat läpimitaltaan yli seitsemän senttiä, tilanne olisi paha. Nyt puun selviytyminen riippuu lähinnä siitä, paljonko oksia on poistettu verrattuna siihen, mitä on jäänyt. Myös se vaikuttaa, onko latvuksesta tullut leikkauksen myötä epätasapainoinen.

Poista tyngät niin, että puu pystyy korjaamaan haavat. Jätä oksankaulukset eli paksuneva osa rungon ja oksan välissä. Niistä muodostuu ajan mittaan haavojen päälle uusi kuori.

Lotta Lindholm

Julkaistu: 21.6.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.