Viherpiha

Koiranputken hävittäminen

Koiranputken hävittäminen

Pertti Rajala

Kysymys:

Miten hävitän koiranputken?

Näytä vastaus

Vastaus:

Koiranputki (Anthriscus sylvestris) on monivuotinen kasvi, joka rakastaa runsasravinteista ja erityisesti typpipitoista maata. Esimerkiksi kompostimullalla lannoitettu kasvimaa on sille otollinen leviämiskohde.

Yksi hävityskonsti on koiranputkikasvuston väsyttäminen. Niitä tai kitke kasvusto, kun se on saavuttanut lakikorkeutensa juhannuksen tienoilla. Kasvi ei ole ennättänyt saada vielä juurakoihin talvehtimisenergiaa, joten seuraavana vuonna kasvusto on jo hieman heikompi. Uusi käsittely parina kolmena vuonna peräkkäin, kunnes juurakot ovat kuolleet.

Jos koiranputki on levinnyt laajalle ja kitkentä tuntuu ylivoimaiselta, voit kokeilla glyfosaatti-rikkahävitteen sivelyä. Tee se keskikesällä ennen kuin kasvi siementää. Kasvin lehdet kostutetaan noin viisiprosenttisella liuoksella, esimerkiksi puoli desiä glyfosaattia ja litra vettä. Pane yllesi kumikäsineet ja -saappaat, sekoita neste muoviämpärissä. Kostuta auton pesusieni nesteessä ja purista nahkeaksi. Sivele pesusienellä koiranputken lehvästöä. Parissa viikossa kasvit kuolevat pois.

 

Julkaistu: 2.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.