Viherpiha

Kohopenkki pihalle

Teija Heinonen

Kysymys:

Miten rakennan kohopenkin? Asumme metsäisellä paikalla, jonka maaperä on hiekkamoreenia. Mitä vihanneksia tai juureksia penkkiin voi laittaa ensimmäisenä vuonna?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kohopenkin voi tehdä monella tapaa ja rakentamiseen hyödyntää kotipihasta saatavia luonnonaineksia, kuten esimerkiksi risuja, lehtiä ja heinäsilppua. Penkki kannattaa tehdä syksyllä, jolloin viljelyn voi aloittaa heti seuraavana keväänä.

Kohopenkki on hyvä sijoittaa pohjois–etelä-suuntaisesti, mikä tarjoaa viljeltäville kasveille otollisimmat valo-olot. Penkin voi koota hiekkamoreenin päälle tai kaivaa perusmaahan noin 20 senttiä syvän ja noin 160 senttiä leveän kaivannon. Kaivannon reunat antavat tukea kerroksille, ja kohopenkin ulkoinen olemus madaltuu, eli penkistä tulee vähemmän silmiinpistävä keko. Pituuden voi määritellä tarpeen mukaan.

Pohjan keskelle kootaan ensimmäisenä 60–70 senttiä leveä ja noin 50 senttiä korkea risusydän katkotuista puiden oksista. Se toimii kohopenkin keuhkoina. Risukerroksen päälle laitetaan 15 sentin vahvuudelta multa-turve-ruohosilppuseosta tai sekalaisia puutarhajätteitä. Seuraavaksi on vuorossa noin 30 senttiä paksu kerros puiden lehtiä. Kuivista lehdistä koottu kerros on hyvä tiivistää ja kastella. Lehtikerros peitetään noin 10 senttiä paksulla kerroksella kompostoitua hevosenlantaa, lannan päälle levitetään 20 sentin kerros sekalaista puutarhajätettä ja päällimmäiseksi penkkiin asetetaan 15–20 senttiä hyvää multaa.

Valmis penkki on aluksi noin metrin korkuinen, mutta painuu jo ensimmäisen talven aikana yleensä noin kolmanneksen. Ensimmäisenä vuonna penkissä voi kasvattaa esimerkiksi kurpitsaa, kesäkurpitsaa, kurkkua ja paprikaa. Sen sijaan muun muassa lanttu, nauris, punajuuri, pinaatti, kiinankaali, persilja ja salaatit varastoivat nitraattia lehtiin ja juuriin, minkä vuoksi niitä kannattaa viljellä kohopenkissä aikaisintaan toisena tai kolmantena vuonna.

Teija Heinonen

Julkaistu: 12.9.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.