Viherpiha

Kliivian lisäys sivuversoista

Visa Lipponen

Kysymys:

Kukkivatko kliivian juurelle syntyneet uudet alut?

Näytä vastaus

Vastaus:

Punasarjan eli kliivian tyvelle kehittyneet poikaset kukkivat aikanaan yhtä hyvin kuin emonsakin. Jos kyse on kasvullisesti syntyneistä sivuversoista, ne voivat kukkia jo muutaman vuoden kuluttua.

Siementaimien kukinnassa on suuria yksilökohtaisia eroja. Jotkin voivat kukkia jo kahden vuoden kuluttua itämisestä, toisilla siihen saattaa kulua kymmenenkin vuotta.

Punasarja on melko hidaskasvuinen, joten sivuverson tai siemenestä kasvaneen yksilön ensimmäinen kukinta ei ole yhtä näyttävä kuin vanhalla ja kookkaalla yksilöllä.

Sivuversojen pitää kuitenkin antaa kasvaa rauhassa emokasvin ruukussa vähintään vuoden, jotta niille kehittyy kunnollinen juuristo. Sitten ne voidaan irrottaa emokasvista ja istuttaa omiin ruukkuihinsa.

Jakaminen kannattaa tehdä vasta emokasvin kukinnan jälkeen. Riko multapaakku, mutta varo etteivät emo- ja tytärkasvin juuret vahingoitu.

Visa Lipponen Kuva Paavo Martikainen

Julkaistu: 6.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.