Meidän Talo

Kivisokkeli kuntoon

Meidän Talo

Kysymys:

Talovanhuksemme kivijalkana ovat ulkopuolelta rapatut luonnonkivet. Myös niiden saumat on rapattu aikojen saatossa kiinni. Pinnoite on halkeillut sieltä täältä, ja sitä on paikkailtu. Rappaus on tummentunut ja osin homeesta vihreää varsinkin läheltä maan pintaa ja vesirännien kohdalta. Haluaisin maalata tai rapata kivijalan tummanharmaaksi. Onko idea huono, ja olisiko paras jättää kivijalka ennalleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Valokuvien perusteella näyttää siltä, että luonnonkivet on ensin kuurattu puhtaaksi ja pinnoitettu sen jälkeen jonkinlaisella sementtivellillä. Lopputulos ei ole ollut kovin kestävä.

Kun pinnoite ulottuu maahan, pääsee maakosteus kastelemaan sitä. Kostealla pinnalla alkaa muodostua levää ja muuta kasvustoa pinnoitteen pH:n (emäksisyys) laskiessa alle 7–8:n. Jostain syystä vettä roiskuu myös ylemmäs.

Sokkelin kivet näyttäisivät jossakin vaiheessa liikkuneen nurkkien alueella maapohjan liiallisen kosteuden ja routimisen seurauksena, kun katolta valuvia vesiä ei ole ohjattu pois. Irtoava pinnoite kertoo, ettei materiaali kestä liiallista kosteutta, jäätymistä ja auringon lämpösäteilyä.

Luonnonkivessä ei tahdo pysyä mikään maali tai pinnoite pitkään. Voit yrittää pinnoittamista huolellisen puhdistuksen ja irtoavan pinnoitteen poistamisen jälkeen. Pinta pohjustetaan primerilla ja käsitellään sementtivellillä tai saneerauslaastilla, jolloin väri on harmaa.

Toinen vaihtoehto on hiekkapuhaltaa pinnoite pois ja jättää luonnonkivi näkyviin. Kolmas vaihtoehto on jättää sokkeli ennalleen.

Kivet voi yrittää palauttaa paikoilleen tunkin avulla. Raot on ensin avattava ja putsattava. Ne voi tiivistää laastilla. Jos kivijalan takana on ryömintätila, pitää sen tuuletus varmistaa.

Julkaistu: 4.6.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.