Meidän Mökki

Kivisauna luonnonkivestä

Meidän Mökki

Kysymys:

Aion tehdä hieman erikoisen saunan luonnonkivestä. Toimiiko kivi-pursotettu uretaani-kivi rakenteena seinässä vai pitääkö sisäosa tehdä puusta? Mikä laasti sopii luonnonkiven kanssa?   

Näytä vastaus

Vastaus:

Saunan sisärakenteisiin kannattaa valita mahdollisimman heikosti lämpöä johtavia materiaaleja. Pintamateriaalien pitää lämmetä tasaisesti liki samaan lämpötilaan kuin saunan sisäilman. Kivipinta säteilee viileyttä pitkään ja muodostaa lämmettyään polttavan pinnan. Rappaus ja tiili ovat luonnonkiveä eristävämpää materiaalia, mutta niidenkin määrä tulisi pitää pienenä. Kiviaineinen, raskas materiaali soveltuu kiukaaseen, palomuuriin ja lattiaan. Saunan sisätilassa voisi kiviverhoilua käyttää savuhormin, palomuurin ja kiukaan rakenteissa.

Suosittelen kivisaunan runkorakenteeksi käsin veistettyä hirttä, joka soveltuu luonnonkiven rinnalle. Ulkoverhous voi olla kiveä. Perustus pitää suunnitella niin, että leveys riittää hirrelle ja kivelle. Kivikuoren ja hirren väliin jätetään tuuletusrako, jotta rakenne pääsee kuivumaan. Saunan sisäosien raskas hirsirakenne ja mahdolliset osittaiset kiviverhoilut vaativat kiukaalta suurta tehoa. Tehontarve kannattaa mitoittaa noin kaksinkertaiseksi tavalliseen saunaan verrattuna.

Suomessa on aikojen saatossa toteutettu mitä mielikuvituksellisimpia saunan rakenneratkaisuja. Persoonallisen saunan suunnittelu on varmasti mukaansa tempaavaa työtä. On kuitenkin muistettava, että sauna vaatii aina rakennusluvan, joka edellyttää yleisesti toimivien ja hyväksyttyjen rakenneratkaisujen noudattamista. Saunaratkaisuista on paljon kirjallisuutta. Tiivis tietopaketti löytyy rakennuskirjakaupoissa myytävästä Perustietoja saunasta RT 91 – 10430.

Julkaistu: 23.6.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.