Viherpiha

Kivipolku nurmikolle

ViherPiha

Kysymys:

Haluaisin rakentaa vanhaan savipohjaiseen puutarhanurmikkoon pyöreähköillä rantakivillä päällystetyn polun. Miten syvän sorakerroksen tai muun pohjustuksen tarvitsen? Tarvitaanko suodatinkangasta? Polulla ei olisi muuta kuin kävelyliikennettä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mikäli kivipolkua käytetään talvisin aurattuna kulkureittinä, se tarvitsee huolellisen pohjustuksen. Maata poistetaan noin 50 senttiä ja pohjalle asennetaan routaeristeet. Tämän jälkeen kaivantoa täytetään ensin täytesoralla. Pintaan levitetään noin 10 senttiä murskesoraa kantavaksi kerrokseksi ja saman verran hienoa hiekkaa asennushiekaksi kiville.

Jos polku tulee vain kesäkäyttöön eikä pinnan pienestä roudan aiheuttamasta liikkumisesta ole oleellista haittaa, kaivannon syvyydeksi riittää noin 20 senttiä. Suodatinkangas puoltaa paikkaansa kaivannon pohjalla estäen saven ja sora-aineksen sekoittumista keskenään silloin, kun routaeristettä ei käytetä.

Teija Heinonen

Julkaistu: 14.2.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.