Viherpiha

Kivikovat juurekset

Kivikovat juurekset

Teija Heinonen

Kysymys:

Miksi juureksista tulee kivikovia? Palsternakkasato oli hyvä, mutta isojen juurten sydän oli kivikova. Edellisenä vuonna kasvatin kurpitsoja samassa paikassa. Ne kasvoivat hyvin, mutta niistäkin tuli kivikovia.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Palsternakkaa voi viljellä joko suoraan maahan kylvetyistä siemenistä tai esikasvatetuista taimista. Taimikasvatuksen riskinä on pääjuuren kasvun häiriintyminen ja haarautuminen, joka aiheuttaa epämuodostunutta kasvua. Vaatelias palsternakka on muutenkin tarkka hoidon suhteen. Esimerkiksi veden ja ravinteiden puute kasvukauden aikana saattaa johtaa juurten puutumiseen.

Kurpitsojen mallon kovuus voi puolestaan viitata ylisuureksi kasvaneeseen hedelmään. Kysymyksestä ei ilmene, mikä kurpitsalaji on kysymyksessä, mutta esimerkiksi kesäkurpitsat korjataan yleensä noin 20 sentin mittaisina. Jättiläismäiseksi kasvettuaan niiden sisus on kivikovaa.

Teija Heinonen

Julkaistu: 11.10.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.