Viherpiha

Kirvojen torjunta jasmikkeesta

Kirvojen torjunta jasmikkeesta

Teija Heinonen

Kysymys:

Istutin neljä vuotta sitten puutarhaani jasmikepensaan. Pensas on kasvanut hyvin, ja se on jo aika kookas. Valitettavasti en ole saanut kertaakaan nauttia sen ihanista kukista ja kukkien tuoksusta. Lisäksi kirvat vaivaavat pensasta joka kesä. Joku sanoi, että pensaita voi ruiskuttaa keväisin jollakin aineella, niin etteivät kirvat tule. Mitä ainetta ruiskutukseen voi käyttää? Pensas kasvaa aurinkoisella paikalla. Tosin pensasaita varjosti sitä viime kesänä jonkin verran. Maa on hiekka-multamaata.

Näytä vastaus

Vastaus:

Valoisa kasvupaikka ja ravinteikas kuohkea multa tarjoavat jasmikkeelle hyvät kasvun eväät.

Jos tuntuu siltä, että pensaan kasvua on pönkitetty turhan tuhdilla annoksella ravinteita, kevätlannoitus kannattaa nyt jättää väliin. Runsaan typpilannoituksen seurauksena versosto kasvaa, mutta kukinta unohtuu. Fosfori-kaliumpitoinen syyslannoitus elokuussa on sen sijaan paikallaan sekä versojen tuleentumisen että kukka-aiheiden muodostuminen edesauttamiseksi.

Jasmike pitää myös kalkista. Jo pelkkä maan happamuuden vähentäminen ripauksella rakeista kalkkia saattaa hyvällä onnella virittää pensaan kukkimaan.

Osasyyllisiä kukinnan puutteeseen voivat olla myös kukka-aiheita palelluttanut pakkanen, pensasaidan luoma varjo sekä kirvaongelma. Muna-asteella talvehtivia kirvoja voidaan torjua parafiiniöljypohjaisilla kevätruiskutteilla kuten Sun 7 E ja Kevätruiskute. Ruiskutus tehdään lepotilaiselle pensaalle ennen silmujen turpoamista ja lehtien puhkeamista. Kevätruiskutus ei kuitenkaan takaa jasmikkeelle tuholaisvapaata kesää. Ei-toivotut kesävieraat voidaan häätää kasvustosta esimerkiksi Bioruiskutteella tai Malasiinilla.

 

Julkaistu: 30.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.