Viherpiha

Kirvoja kirsikalla

ViherPiha

Kysymys:

Millä torjun pienet mustat ötökät kirsikasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kirvat ulostavat tahrivaa, sokeria sisältävää mesikastetta, joka houkuttelee puuhun muurahaiset. Ne puolestaan suojelevat kirvoja peto-ja loishyönteisiltä.

Kirsikkakirvat voivat kesällä siirtyä ruohovartisiin kasveihin, kuten mataroihin ja tädykkeisiin. Millin kokoisia mustia munia voi havaita suurennuslasilla näin kevättalvella kirsikan oksanhangoista.

Kirvoja torjutaan kevätruiskutuksella, jolloin käytetään parafiinivalmisteita (Sun 7, Ei ötököitä -kevätruiskute, Neko-kevätruiskute).

Hyvä ruiskutusaika on huhtikuun lopulla, kun kirsikkapuun silmut alkavat turvota, mutta eivät ole vielä auenneet. Jos kirvoja esiintyy myös kesällä, voi kesäkuussa ruiskuttaa (ei kuitenkaan kukinnan aikana) pyretroidivalmisteilla tai mäntysuopaliuoksella.

Kirsikalla ei onneksi ole kovin paljon muita tuholaisia. Kirsikkakoi (Argyresthia pruniella) voi aiheuttaa joinain vuosina tuhoja. Sen toukka kaivautuu silmujen sisälle ja syö ne.

Pertti Rajala

Julkaistu: 8.3.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.