Viherpiha

Kirvoja ja perhostoukkia

ViherPiha

Kysymys:

Ruukkukasveissani, kukissa ja yrteissä, viihtyy pieniä mustiä ötököitä. Niitä on vieri vieressä koko varren pituudelta. Lisäksi lehdet ovat täynnä isoja reikiä. Kukkapenkissäni on myös kukkia, joissa on syötyjä lehtiä. Mistä nämä johtuvat? Mitä voin tehdä? Löysin kukkapenkkini maanpeitekasvin seasta etanoita tai jotain vaaleita paksuja toukkia. Kuinka voin hävittää tuholaiset ja auttaa kukkiani viihtymään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kulunut sadekesä on ollut otollinen tuhohyönteisille, mikä näkyy tuhoina ruukkupuutarhassasi. Tuholaiskannat vaihtelevat vuosittain. Siksi voimmekin toivoa, että ensi kesänä ei tuholaisia ole yhtä paljon kuin tänä vuonna. Mustat ötökät ovat kirvoja, joita voit torjua kukista puutarha-aerosoleilla. Syötäviin yrtteihin suosittelen vesisuihkua, joka huuhtoo kirvat mennessään. Isot reiät ovat perhostoukkien aikaansaannosta. Toukat voi poimia lehden alapinnoilta käsin ja tuhota. Etanoita on tänä kesänä esiintynyt runsaasti, kiitos sadesään. Myös niitä voi poimia pois ja tuhota tiputtamalla kiehuvaan veteen. Kasvien viihtyminen parantaa niiden vastustuskykyä. Säännöllinen kastelu ja lannoitus sekä riittävän iso multatila ruukussa tai multava kukkapenkki voimistavat kasveja, jolloin kirvat ja muut tuholaiset eivät pysty niihin.

Julkaistu: 1.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.