Viherpiha

Kirvat tuijissa

Pertti Rajala

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Kysymys:

Mikä töhnää tuijat? Niissä on valkoista, homeen kaltaista töhnää, hämähäkin verkkoja ja joitain ruskettuneita oksia. Myös neulaset ovat kuihtuneet.    

Näytä vastaus

Vastaus:

Ongelma saattaa olla villakilpikirva, vaikka kuvauksessa ei mainita kuin valkoinen homeen kaltainen töhnä. Termi kyllä kuvaa hyvin vahaeritettä, jonka villakilpikirva jättää lehtien pinnalle. Toukat ovat hyvin pieniä ja valkoisia. Nekin voivat ensinäkemältä näyttää homeelta.

Joskus kasvissa voi olla seittimäistäkin ainetta, mutta se on todennäköisesti hämähäkin tekemää. Villakilpikirvat maistuvat hämähäkeille.

Ihan pelkkä mäntysuopa ei auta, jos kyseessä on villakilpikirva. Kokeile ensiavuksi nahkeaa rättiä, jolla voit pyyhkiä saastuneet kasvinosat puhtaaksi. Sain omista pihdoistani villakilpikirvasaastunnan siedettävälle tasolle tällä menetelmällä.

Jos tämä ei auta, löytyy puutarhamyymälöistä Provado-niminen valmiste, jossa on imidaklopridi-tehoainetta. Sitä myydään spray-suihkeena tai hyönteispuikkona. Valmiste tehoaa erityisesti imeviin tuhohyönteisiin ja kilpikirvoihin.

 

Julkaistu: 25.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.