Viherpiha

Kirvat pois herukoista

ViherPiha

Kysymys:

Miten saan kirvat pois herukoista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kirvojen torjunta pitäisi aloittaa jo huhtikuun lopulla, kun ensimmäiset silmut turpoavat herukoilla. Kevätruiskutus parafiini-pohjaisilla ruiskutteilla poistaa talvehtivat yksilöt herukoista.

Kirvoilla on niin sanotut talvi-ja kesäisännät eli kirva vaihtaa kasvilajia vuodenajan mukaan.

Herukoilla kirvat pääsääntöisesti talvehtivat eli ne siirtyvät syksyllä herukkakasveihin ja munivat talvimunat sen oksille. Talvimunista kehittyy keväällä ensimmäiset sukupolvet, jotka muuttavat kesällä muille kasveille. Niitä voivat olla esimerkiksi peipit, pillikkeet, pähkämöt ja valvatit.

Kirvoja voi vähentää vähentämällä kesäisäntäkasveja herukoiden läheltä. Kirvat ovat kuitenkin varsin liikkuvia hyönteisiä ja siksi on hyvä tarkkkailla herukkapensaita.

Parin viikon välein tehty ruiskutus pitää usein kirvakannat riittävän alhaisina. Ruiskutukseen sopivat saippuapohjaiset valmisteet, pyretroidit ja malationi-valmisteet. Liuos olisi hyvä saada myös lehtien alapinnoille, jotta torjuntatulos olisi hyvä.

Pertti Rajala

Julkaistu: 10.6.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.