Viherpiha

Kirvat pensaissa

Kirvat pensaissa

ViherPiha

Kysymys:

Muutin rivitaloon omakotitalosta. Takapihan aidanteena on rusopajuangervoa, jotka kirvat valtaavat joka kesä. Omakotitaloni pihalla kasvoi myös rusopajuangervoa, ja hävisin sielläkin 100–0 kirvoille. Tarvitsisin nopeasti kasvavan pensasaidanteen, jotta saisin näkösuojan vastapäiseen asuntoon. Mikä pensas ei ole altis kirvoille ja tuholaisille ja kasvaa nopeasti? Kasvupaikka on aurinkoinen ja kuiva.

Näytä vastaus

Vastaus:

Erävoitto kirvoista edellyttää useimmiten turvautumista kemiallisiin kasvinsuojeluaineisiin. Tarkoitukseen sopivia torjunta-aineita ovat Bioruiskute, Puutarha-aerosoli, Malan, Malasiini, Decis, Fastac ja Ei-ötököitä puutarhassa yleistorjunta-aine. Syötävää satoa tuottamattomien koristekasvien kasvinsuojelu on suhteellisen yksinkertaista, sillä torjuntatoimenpiteitä voidaan tehdä pitkin kasvukautta. Ruiskutuksia rajoittavat esimerkiksi kukinta-ajat, sillä useimmat kasvinsuojeluaineet ovat tuhohyönteisten ohella vaarallisia myös hyödyllisille pörriäisille. Käyttöohjeita noudattamalla tuholaistorjunta on kuitenkin turvallista. Kirvat ovat jotakuinkin kaikkiruokaisia. Esimerkiksi paljon käytetyt tuomipihlajat ja koristearonia ovat suhteellisen ”ötökkävapaita” pensaita ja tarjoavat kohtuullisen nopeasti suojaa aidanteeksi istutettuina. Kuivalla kasvupaikalla kannattaa valmistaa laaja kasvualusta ja levittää istutusmontun pohjalle savipitoista multaa kosteuden pidättämiseksi.

Julkaistu: 13.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.