Viherpiha

Kirvat hortensiassa

ViherPiha

Kysymys:

Pihallamme metsikön reunassa kasvaa hortensia, jonka uusissa versoissa ja kukinnoissa on joka vuosi kirvoja. Olen suihkuttanut niitä mäntysaippualiuoksella. Lehdet muuttuvat kesän myötä ruskeiksi ja lakastuneen näköisiksi. Vaikuttaako kasvupaikka kirvojen esiintymiseen? Hortensiamme kasvaa aurinkoisella paikalla. Millä hävitän kirvat tuhoamatta pensasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kirvat ja muut kasvien riesat ovat merkki siitä, että pensaallanne on jotain hullusti. Kirvoja saattaa tulla ensimmäisinä vuosina nuoriin versoihin, mutta jokavuotinen kirvahyökkäys ei ole normaalia. Runsas kirvakanta hidastaa versojen kasvua.

Hortensianne ei ilmeisesti viihdy kasvupaikallaan, joten sillä ei ole vastustuskykyä kirvoja vastaan. Ehkä se kasvaa liian paahteisella ja kuivalla paikalla. Hortensia on runsasmultaisen, ravinteikkaan ja kosteutta pidättävän happaman maan kasvi. Maaperämme on yleensä sopivan hapanta.

Hortensialle sopii parhaiten puolivarjoinen kasvupaikka. Se tarkoittaa, että pensaan päällä ei ole varjostavia oksia, mutta lähistöllä kasvaa korkeampia puita ja pensaita. Hortensia viihtyy aurinkoisellakin paikalla, jos se saa tarpeeksi kosteutta maaperästä.

Julkaistu: 29.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.