Viherpiha

Kirsikoista satoa

Pentti Alanko

Kysymys:

Miten saisimme kirsikoita? Meillä on villiintynyt kirsikkapuumetsä Hausjärvellä. Se kukkii aivan ihanasti keväisin, mutta marjoja ei tule.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Nähtävästi kirsikkametsässänne on vain yhtä lajiketta, jolloin pölytys voi epäonnistua täysin. Pölytyksen varmistamiseksi paikkaan kannattaa istuttaa kahden eri kirsikkalajikkeen taimia. Sato saattaa jäädä tulematta myös, jos pölyttäjähyönteiset puuttuvat. Muuten ei voi selittää sitä, että vaikka kukinta on vuosittain runsasta, marjoja ei silti tule. Ja vaikka niitä tulisikin, miten saat ne varjeltua linnuilta? Usein vanhat kirsikkapuut tuottavat niin happamia ja pieniä marjoja, ettei niillä juuri voi herkutella, vaikka niitä linnuilta säästyisikin. Viime vuosina meillä on istutettu monia, aikaisemmin arkoinakin pidettyjä kirsikkalajikkeita, joilla on villiintyneen kirsikkametsän puihin verrattuna makeammat ja isommat marjat. Ehkä metsään kannattaa istuttaa muutama sellainenkin.

Pentti Alanko

Julkaistu: 9.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.