Viherpiha

Kirsikkapuussa kasvaa sieniä

ViherPiha

Kysymys:

Kirsikkapuussamme kasvaa jonkinlainen sienirykelmä. Se on asettunut puun varteen kohtaan, jossa oksat haarautuvat. Haittaako tämä kirsikan kasvua? Voisiko sen hävittää jotenkin esimerkiksi torjunta-aineilla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksestä ei ilmene sienien väriä ja ulkonäköä, mutta mikäli ne ovat väriltään tumman keltaisia, kyseessä lienee rykelmä mesisienen itiöemiä. Esimerkiksi pakkasvauriot, hyönteisten vioitukset tai epäedulliset kasvuolot altistavat kirsikkapuun mesisienelle. Infektiota ei välttämättä heti huomaa, sillä rihmastot kasvavat näkymättömissä kuoren ja puun välissä. Itiöemät eli sienet lakkeineen ilmestyvät vasta vuosien kuluttua tartunnasta. Mesisieni tuhoaa juuristoa, hidastaa kasvua ja kuihduttaa puun pikkuhiljaa. Torjunta on vaikeaa. Ennen uuden taimen istutusta kannattaa varmistaa, että kasvualusta ympäristöineen on puhdas sienirihmastoista.

Julkaistu: 18.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.