Viherpiha

Kirsikkapuun kaljut oksat

Kirsikkapuun kaljut oksat

ViherPiha

Kysymys:

Kuuluuko asiaan, että kirsikkapuu kasvattaa lehdet ja marjat vain oksien päihin? Satoa tuli tosi paljon, mutta alimmat oksat ovat aivan kaljuja, jopa kaksikin metriä. Kuuluuko niitä leikata, kun osa ulottuu jo maahan asti? Puu on noin kymmenen vuotta vanha.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mainitsemanne kasvutyyli on tyypillistä leikkaamattomille kirsikkapuille. Kirsikka muodostaa syksyisin kukka-aiheet kesän aikana kasvaneisiin vuosiversoihin. Koska kukka-aiheita sisältävissä silmuissa ei ole samanaikaisesti lehtiaiheita, satoa tuottaviin ja tuottaneisiin versoihin ei puhkea lehtiä. Tämän seurauksena uutta kasvua ja hedelmiä alkaa muodostua vain oksien päihin, ja puiden sisäosat kaljuuntuvat vähitellen. Vanhemmiten oksat alkavat myös taipua maata kohden. Kirsikan leikkaamisen tavoitteena on saada aikaiseksi mahdollisimman paljon satoa tuottavia vuosiversoja. Vaikka leikkaukset suositellaan kumivuodon vuoksi tehtäväksi loppukesällä, muutamia ohuita vuosiversoja voi typistää myös aikaisin keväällä oksien haaroittumisen edistämiseksi. Versot katkaistaan 2–3 silmun takaa. Satoa tuottavien versojen palauttaminen kaljuuntuneen kirsikkapuun rungon läheisyyteen aloitetaan poistamalla paksuja iäkkäitä oksia sadonkorjuun jälkeen syyskesällä. Kerralla poistetaan 1–2 isoa oksaa ylirehevän kasvun hillitsemiseksi.

Julkaistu: 16.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.