Viherpiha

Kirsikkaluumu satoisaksi

Teija Heinonen

Kysymys:

Onko kirsikkaluumu itsepölyttyvä? Tarvitseeko kirsikkaluumu ’Podarak’ toisen pölyttäjän, ja jos tarvitsee, niin minkä? Täytyykö puuta leikata? Viime kesänä oksat olivat täynnä kukkia, mutta emme saaneet yhtään hedelmää.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Runsas kukinta ei ole tae suurelle sadolle, hedelmien muodostumisen edellytyksenä on myös pölyttymisen onnistuminen. Kirsikkaluumut (Prunus cerasifera) kukkivat keväällä aikaisemmin kuin muut luumupuut. Varhaisesta kukinta-ajankohdasta johtuen muun muassa sään kylmyys tai kukinnan aikainen halla voivat haitata tai jopa estää hedelmöittymisen. Lisäksi muun muassa kova tuuli tai runsas sade vaikeuttavat pölyttävien hyönteisten liikkumista. Keltahedelmäinen lajike ’Podarok St. Petersburg’ (I–IV) on osittain itsepölyttyvä. Satoisuus paranee, kun istutat toisen kirsikkaluumulajikkeen sen kaveriksi. Pölyttäjänä voi kokeilla esimerkiksi punahedelmäistä ’Komet’-lajiketta (I–II (III)) tai muuta aikaisin keväällä kukkivaa kirsikkaluumua. Kaikki hedelmäpuut hyötyvät ristipölytyksestä. Kirsikkaluumun leikkaustarve on vähäinen. Pääsääntöisesti riittää, kun poistetaan kuivuneet, vioittuneet ja toisiaan hankaavat oksat.

Teija Heinonen

Julkaistu: 18.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.