Viherpiha

Kirsikat ruskettuvat

Pertti Rajala

Kysymys:

Miksi kirsikat ruskettuivat? ’Rauhalankirsikka’-lajike teki paljon hedelmiä, mutta yhtäkkiä ne ruskettuivat ja putosivat pois.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Joskus talvituhot voivat aiheuttaa kuvatunlaisia oireita kirsikalle. Siilinjärvi on jo aika pohjoisessa kirsikan viihtymistä ajatellen. Talven pakkaset tai kevään hallat vioittavat kukkasilmuja, eikä silmu jaksa kasvattaa hedelmää, vaan kuolee kesken kaiken.

Toinen vaihtoehto on kirsikalla yleinen versotauti (Monilia laxa), joka usein iskeytyy kirsikkaan juuri kukinnan aikaan. Kukat kuihtuvat ja ruskettuvat, mutta eivät karise. Usein myös lehdet ruskettuvat. Sitä esiintyy etenkin, jos alkukesän säässä on kylmiä ja kosteita jaksoja.

Tautiin ei ole torjuntakeinoa. Kuolleet versonosat ja kukkaperät olisi hyvä kerätä pois ja hävittää, sillä tauti säilyy niissä seuraavaan kesään.

 

Julkaistu: 6.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.