Viherpiha

Kirsikan vaivat

ViherPiha

Kysymys:

Minulla on kirsikkapuu, joka kukkii keväällä kauniisti ja runsaasti. Kesän mittaan lehtien kuivuminen alkaa oksien kärjestä, lisäksi oksissa on jotain pihkannäköistä ainetta. Pitääkö koko puu kaataa vai onko vielä jotain tehtävissä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pihkaa muistuttava aine on niin sanottua kumivuotoa. Vuoto johtuu useimmiten joko vääränä ajankohtana tehdystä tai voimakkaasta leikkaamisesta, jonka seurauksena oksien ja rungon haavapinnat vuotavat kumimaista eritettä. Vuotoa voivat aiheuttaa myös tuhohyönteisten tai tautien aiheuttamat vioitukset, epäedulliset kasvuolot, säätilojen voimakkaat vaihtelut, kuten pakkanen, halla, kuivuus, märkyys, sekä bakteerit, jolloin myös versot saattavat kuivua. Oksien kuihtuminen saattaa viitata myös versotautiin. Vähäinen kumivuoto ei yleensä ole haitallista kirsikan hyvinvoinnille. Tarkkailkaa puun kuntoa, huolehtikaa tuholaisten torjunnasta ja poistakaa oksia vain tarvittaessa. Kirsikkapuiden leikkausajankohta on voimakkaan keväisen nestevirtauksen vuoksi vasta loppukesällä.

Julkaistu: 4.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.