Viherpiha

Kirsikan kumivuoto

Kirsikan kumivuoto

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kysymys:

Olen ihan ihmeissäni, kun noin viisi vuotta vanhoissa pilvikirsikkapuissani on rungossa kirkkaan värisiä, venyviä limamöykkyjä. Mitä teen niille ja mistä ne tulevat? Mikä tauti tällainen on ja miten voin estää tämän limataudin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä on kumivuoto, jota esiintyy luumu- ja kirsikkapuilla. Usein sitä esiintyy, jos puita on leikattu keväällä.

Kumimainen erite muodostaa eräänlaisen suojan leikkauspintaan. Myös pakkasvioitus tai tuholaisten vioitus saattaa aiheuttaa kumivuotoa. Jos kumimainen vuoto on runsasta, se heikentää puuta. Se ei kuitenkaan ole yhtä vaarallista kuin voimakas mahlavuoto.

Kumivuotoa voi estää välttämällä voimakkaita leikkauksia. Pilvikirsikan leikkaustarve on vähäinen. Se ei vaadi muuta kuin kuolleiden oksien poistamista. Niitä voi leikata ympäri vuoden. Elävien oksien leikkaus ajoitetaan kesäkuun puolenvälin ja elokuun lopun väliseen aikaan. Halkaisijaltaan yli seitsemänsenttisiä oksia ei pitäisi leikata.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 3.11.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.