Viherpiha

Kirsikan juurivesat

ViherPiha

Kysymys:

Miten saan kirsikkapuun juuret pois? Kaadoin vanhan kirsikkapuun ja aion istuttaa kääpiöomenapuita niiden tilalle. Kirsikan juurista lähtee uutta kasvua. Tukahdutanko kirsikan juuret juurikankaalla tai muovilla? Auttaako kohopenkki?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vanhat kirsikkapuulajikkeet voivat tehdä runsaasti juuriversoja. Kannon poistossa sinun kannattaa tilata kaivinkone paikalle. Juuret ovat niin laajat, ettei niitä saa kokonaan käsin ylös. Voit myös katkoa juuret kannon ympäriltä ja poistaa vain kannon.

Kirsikkapuu kuuluu samaan ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuin omenapuu. On todettu, että ruusuheimon lajit eivät viihdy sellaisella paikalla, jossa saman heimon kasvi on aikaisemmin kasvanut.

Tästä syystä maa on vaihdettava tai alue on pidettävä muutaman vuoden viljelytauolla. Toinen vaihtoehto on istuttaa uusi kasvi vähän sivummalle. Syy hylkimisreaktioon piilee luultavasti maahan jääneissä juurissa ja niiden maatumisprosessissa.

Voit yrittää rajata kirsikkapuun juuriversot juurikankaalla. Muista kuitenkin, että omenapuu vaatii runsaasti multaa. Liian matala kohopenkki kuivuu nopeasti ja talvehtiminenkin voi olla vaikeata.

Lotta Lindholm Kuva Juha Juntto

Julkaistu: 6.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.