Viherpiha

Kirjovehkani on liian korkea

Kirjovehkani on liian korkea

ViherPiha

Kysymys:

Miksi minun kirjovehkani on pitkä huiska, kun kaupassa ne ovat matalia ja tuuheita? Mitä olisi tehtävä, että saisin omastani tuuheamman? Voisin ostaa kaupasta matalan ja tuuhean ja istuttaa sen oman korkean kirjovehkani etupuolelle. Haluaisin kuitenkin tietää, voinko leikata kirjovehkastani esimerkiksi vain yhden lehden ja pistää sen juurtumaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kirjovehka, Dieffenbachia maculata, kehittyy kauneimmaksi runsaassa valossa. Suoraa auringonpaistetta tulee kuitenkin välttää, sillä paahde voi aiheuttaa mm. lehtien reunojen ruskettumista ja kuivumista. Vehkan hyvinvointia edesauttavat lisäksi suurehko ruukku, jossa taimella on tilaa kasvatella juuriaan ja juurivesojaan, sekä kasvualustan tasainen kosteus ja säännöllinen lannoitus. Laji pitää myös sumutuksesta.Hyvästä hoidosta huolimatta kirjovehkalla on taipumus ajan mittaan venähtää pitkänhuiskeaksi ja tiputtaa alalehtensä. Tällöin kasvi kannattaa uudistaa typistämällä varret noin kymmenen sentin mittaisiksi tapeiksi. Leikattuja varsia voidaan hyödyntää pistokasmateriaalina katkaisemalla ne kymmenen sentin pituisiksi pätkiksi ja juurruttamalla pistokkaat miedossa kylvömullassa lämpimässä paikassa. Lehtipistokkaiden sijaan kirjovehkaa voidaan lisätä keväällä myös latvapistokkaista.

Julkaistu: 26.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.