Viherpiha

Kiivin talvetus

ViherPiha

Kysymys:

Miten talvetan kiivin? Onko kasvi pakko siirtää parvekkeelta sisään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiivin (Actinidia deliciosa) versot sietävät muutaman asteen pakkasia. Köynnös voi olla talven parvekkeella, jos ruukku suojataan. Juuret eivät kestä jäätymistä. Siksi lämpötila ei saa laskea pitkäksi aikaa alle viiden pakkasasteen. Jos parvekkeella on kylmempi, kasvi pitää tuoda talveksi sisälle.

Alle kaksivuotiaat yksilöt eivät karista lehtiään talvella huoneenlämmössä. Sen sijaan vanhemmat yksilöt varistavat, mutta siitä ei pidä huolestua.

Kesästä syksyyn kiivi vaatii runsaasti vettä. Mullan annetaan kuivahtaa vain lievästi kastelujen välillä. Nuorta, lehdekästä tainta ei pidetä rutikuivana talvellakaan kauan, sillä liika kuivuminen ruskettaa lehtien kärjet. Vanhalle, lehdettömälle kiiville riittää, kun multa kastellaan aina kuivahtamisen jälkeen. Kasvi istutetaan tarvittaessa uudelleen keväällä, kun kasvu kiihtyy.

Visa Lipponen

Julkaistu: 27.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.