Meidän Mökki

Kiistaa yhteiskaivosta

Tapio Korhonen

Kysymys:

Meillä on mökkitonttimme rasitteena yhteinen kaivo. Kantatila on lohkottu useaan määräalaan, ja kaikilla on oikeus käyttää pumppuasemaa. Kauppakirjassa sanotaan, että tontin ostajat vastaavat käyttöoikeutensa mukaisesti vedenottamon todellisista ylläpitokustannuksista.

Parina viime vuonna kuusi tontin omistajaa on teettänyt itselleen porakaivon. Nyt on kiistaa yhteiskaivon korjaus- ja hoitokulujen maksamisesta. Joidenkin mielestä mökkien omistajat ovat edelleen velvollisia osallistumaan kuluihin, kuten kauppakirjassa on mainittu.

Miten velvollisuudet tällaisessa tapauksessa tulkitaan? Entä sitten, jos lähes kaikki tekevät oman kaivon? Voiko yksipuolisella irtisanomisella sanoutua irti kaivon käytöstä ja hoitokustannuksista?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Helteisenä kesänä huomasi, miten tärkeää puhdas vesi on mutkattoman mökkielämän sujumiselle. Kysyjän tapauksessa veden saanti lohkotuille tonteille on järjestetty käyttöoikeutena kantatilan kaivoon. Ilmeisesti kaivo on antoisa, koska käyttäjämäärä on suuri.

Oletan kauppakirjasta, että tontin ostajilla on oikeus käyttää kaivoa, kunhan ottavat osaa kaivon ylläpitokustannuksiin käytön mukaisesti. Jos ei käytä kaivoa oman porakaivon rakentamisen takia, ilmoitus muille käyttäjille useimmiten riittää. Myös velvollisuus yhteisiin korjaus- ja hoitokustannuksiin päättyy.

Kun yhteiskäyttö vähenee, kasvaa jäljelle jäävien osuus korjaus- ja hoitokuluista. Toisaalta vähentyvä käyttö saattaa pienentää kaivon korjauksen ja hoidon tarvetta. Jos pelkkä ilmoitus ei kaikkien yhteiskäyttäjien mielestä ole riittävä toimenpide vapautua kaivon ylläpitokustannuksista, asia kannattaa ratkaista hakemalla maanmittaustoimistolta rasitetoimitusta, jossa tarpeeton käyttöoikeus poistetaan.

Kaivon käyttäjien olisi hyvä pitää kokous, jossa päivitettäisiin kaivon käytön nykytilanne ja sovittaisiin korjaus- ja hoitokustannuksien jaosta ja maksamisesta. Samalla kannattaa sopia, miten menetellään jatkossa, jollei yhteiselle kaivolle riitä käyttäjiä eikä myöskään maksajia.

Julkaistu: 14.3.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.