Viherpiha

Kiinanruusun muodonmuutos

Kiinanruusun muodonmuutos

Visa Lipponen

Kysymys:

Miksi ja miten vanha kiinanruusu muuttaa muotoaan? Kahdeksan vuotta vanhan kerrottukukkaisen kiinanruusun kukat ovat muuttuneet yksinkertaisiksi. Väri on vaihtunut lohenpunaisesta tummanpunaiseksi.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiinanruusussa (Hibiscus rosa-sinensis) on voinut tapahtua mutaatio, joka on muuttanut kukkien värin ja kerrannaisuuden.

Toinen vaihtoehto vaatii pidemmän selityksen. Kiinanruusut ovat pitkälle jalostettuja, ja useimpien perimässä on sekä eriväristen että yksinkertaisten ja kerrottujen kukkien geenejä. Joskus näillä pitkälle jalostetuilla kasveilla voi käydä niin, että jokin aikaisemmin toimimaton geeni kytkeytyy päälle tai muiden geenien kanssa yhdessä toiminut geeni alkaa dominoida. Se ikään kuin ottaa vallan ja alkaa määrätä, millaisia kukista tulee. Näin kukan väri ja kerrannaisuus voivat yhtäkkiä muuttua.

Kiinanruusun alkuperästä ei ole täyttä varmuutta. Siitä kuitenkin ollaan yhtä mieltä, että alkuperäinen villimuoto olisi ollut kukiltaan yksinkertainen ja tummanpunainen.

Visa Lipponen

Julkaistu: 25.5.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.