Viherpiha

Kiinanruusu käpristyy

Kiinanruusu käpristyy

ViherPiha

Kysymys:

Miksi kiinanruusun lehdet menevät kuperaksi? Alimmat lehdet käpristyvät reunoista alaspäin. Lehdet ovat kuitenkin vihreitä, eivätkä ne putoa, mutta kasvi näyttää surkealta. Olen poistanut alimpia lehtiä, mutta uudetkin alimmat lehdet kupristuvat. Kastelen kasvin vasta, kun päällimmäiset lehdet ovat hieman nuupollaan.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Näkemättä kasvia ja tietämättä tarkemmin kasvatusolosuhteita, en voi antaa varmaa vastausta. Kuvauksestasi päätellen oletan, että syynä on liian harva kastelu. Lisää kastelua sen verran, etteivät lehdet nuupahda kastelujen välillä. Esimerkiksi kaliumin tai magnesiumin puute voi aiheuttaa vanhojen lehtien reunojen käpertymistä, mutta kiinanruusulla puutostiloihin liittyy poikkeuksetta myös muita oireita, kuten lehtien kärkien ja/tai reunojen ruskettumista tai lehtien kellertymistä suonten väleistä. Jos näitä oireita kuitenkin esiintyy, mutta jätit ne mainitsematta, istuta kasvi uuteen multaan ja seuraa tilannetta. Jos oireet eivät sillä häviä, lannoita kasvia. On myös olemassa pieni mahdollisuus, että kiinanruusussa on virus. Virustartunnan toteamiseksi ei ole olemassa mitään kotikonsteja, mutta tavallisesti viruksen vaivaaman kiinanruusun lehdissä on niiden käpertymisen lisäksi myös joko kellertäviä rengasmaisia kuvioita, tai lehti muuttuu kellertäväpisteiseksi tai -pilkkuiseksi. Virusta ei voi poistaa kasvista millään keinolla, ja tartunnan saanut kasvi kannattaa hävittää. Visa Lipponen

Julkaistu: 15.2.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.