Meidän Mökki

Kestävät keittiökalusteet mökille

Jouko Lommi

Kysymys:

Olemme hankkimassa keittiökalusteet – kaapit, ovet ja tasot – talvet kylmänä olevaan hirsimökkiin. Mikä olisi fiksuinta, ettei tarvitsisi parin vuoden välein tehdä keittiöremppaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Keittiöitä leipätyönään työstävät puusepät Pirjo Isola ja Jarmo Ikävalko Domus-keittiöiltä ovat yhtä mieltä, että rungoksi kannattaa valita kosteuden kestävää lastulevyä, jota on kaupan valkoisena.

Ovimateriaalina voi käyttää samaa kosteuden kestävää lastulevyä, jos tyytyy tuohon valkoiseen väriin. Muussa tapauksessa kannattaa valita materiaaliksi MDF-levyä. Puu- ja liimamassasta valmistettu MDF onkin tavallisin ovimateriaali. Hyvässä maalissa se kestää yllättävän hyvin kosteutta. Pintakäsittelyksi puusepät suosittelevat ilman muuta maalausta, sillä lakka alkaa helposti hilseillä. Ohuen viilunkin kestävyys vaikeissa oloissa on kyseenalaista.

Täyspuiset ovet ovat huono ratkaisu, koska puu elää ja vääntyy helposti kosteuden vaikutuksesta.

Tasojen materiaaliksi Isola ja Ikävalko suosittelevat kiveä tai keraamista tasoa, vaikka ne ovat huomattavasti kalliimpia kuin puumateriaalista tehdyt.

Julkaistu: 5.12.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.