Meidän Mökki

Kestääkö lamellihirsi?

Meidän Mökki

Kysymys:

Harkitsen lamellihirsimökkiä, mutta minua arveluttaa lamelli materiaalina. Eikö se tehdä jotenkin liimasaumalla, joten voiko sen kestävyyteen luottaa? Onko lamellihirsi yhtä kestävä ja turvallinen materiaali kuin esimerkiksi tavallinen hirsi? Onko sillä takuuta tai jotain sertifikaatteja?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Hirsilamellin alkuperäinen idea on, että se liimataan kahdesta tai useammasta puisesta lamellista niin, että kova sydänpuu jää hirren pintaan. Nykyään käytetään lamellihirren valmistuksessa myös muunlaisia tekniikoita, jolloin tuo sydänpuuajatus kärsii.

Olennainen osa tehokasta lamellin valmistusta on puun kuivaus. Jos tuote kuivataan huonosti, kuivuminen jatkuu pahimmassa tapauksessa liimauksen jälkeen, jolloin tuloksena voi olla saumojen irtoilua. On selvää, että eri valmistajien kuivauksessa on hankalasti todennettavia eroja.

Lamellihirttä valmistaa Suomessa arviolta kymmenkunta valmistajaa. Pari on hankkinut itselleen VTT:n sertifikaatin, joka on jonkinlainen tae laadunvalvonnasta. VTT:n myöntämät sertifikaatit löytyvät VTT:n hakukoneella. Sen sijaan tutkimustuloksia ei VTT anna, vaan nämä ovat valmistajien salaisuuksia, jos itse niin haluavat.

Lamellihirttä on tehty Suomessa parinkymmenen vuoden ajan, jolloin tekniikka ja tarkkuus ovat luonnollisesti parantuneet. Finnlamelli Oy:stä kerrotaan, että heidän tuotteensa takuu on kymmenen vuotta.

Kun lamellihirsi tehdään hyvin, se säilyttää puun hyvät ominaisuudet ja halkeilu saadaan pois. Normaali hirsihän halkeilee ja vääntyilee säiden armoilla.

Tietysti on hieman epäoikeudenmukaista verrata lamellia ja perinteistä hirttä, koska toisella on satojen ja toisilla parinkymmenen vuoden historia. Varmaa on kuitenkin se, että molemmista pystyy työstövaiheessa tekemään sekä sutta että huipputavaraa.

Julkaistu: 14.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.